Ook een veel voorkomende runners klacht die ik in de praktijk ook veel terugzie. Waarbij vaak nog niet een eenduidig antwoord gegeven kan worden op de vraag waarom ontwikkel ik dit.

Wat zijn ‘shin splints’?

Eigenlijk is het een verzamelnaam voor alle overbelasting klachten die zich rond het scheenbeen kunnen vormen. Om even een beeld te vormen: je onderbeen bestaat uit 2 botdelen, het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula), door deze samen te kunnen houden worden deze verbonden door een sterke bindweefselplaat (membrana interossea cruris) om het gehele plaatje compleet te maken wordt dit pakket omhuld door een dun vlies dat zeer goed doorbloed is en heel gevoelig kan zijn met name wanneer je het scheenbeen ergens tegen aan stoot. Beschrijving van pijn is vaak stekend, scherp en zelfs soms aangegeven als stokslagen. Dit laatste resulteert alleen bij het té lang doorlopen met klachten. De klacht treedt op tijdens het neer- en afzetten van de voet en vaak merkbaar tijdens het hurken. Benen kunnen vaak niet over elkaar gelegd worden en de pijn wordt heviger tijdens het hardlopen op een lager tempo.

Waar komt het vandaan: Je wil natuurlijk weten waar deze vervelende blessure vandaan komt, wat helaas nog vaak in het midden wordt gelaten door alle ervaringsdeskundige, looptrainers etc. Ik heb namelijk als hardloop fysiotherapeute die vanuit het volledige bewegingsketen kijkt wel een verklaring.

Ik zie heel veel mensen in mijn praktijk met deze lastige blessure, hoor vaak dezelfde verhalen terugkomen maar zie ook altijd hetzelfde compensatie patroon wanneer ik aan de slag ga om de klacht middels analyse in kaart te brengen.

Vaak zie ik een stabiliteit probleem in de enkel terug komen 1-zijdig waarbij desbetreffende enkel de tenen richting de buitenkant richt en de voet zich naar buiten toe draait. Het steun oppervlakte wordt door deze compensatie vergroot en dus een lek aan stabiliteit in de enkel. Alleen wanneer dit gebeurt is er vaak ook sprake van een overpronatie verhaal waarbij de voetboog niet voldoende kracht heeft om de pas volledig zonder pronatie moment af te maken. Hierdoor wordt aan het scheenbeen vlies per stap een bepaalde trekkracht gegeven die zorgt voor een beginnende irritatie. 

Tevens komt in het verhaal heel vaak terug dat lopers te snel de belasting opvoeren en op slecht dempend schoeisel lopen. Ook dit is een mogelijkheid om shinsplints te ontwikkelen. Allemaal leuk en aardig.. Maar hoe kun je dit voorkomen? 

Preventie:

  • Trainen voetheffersspier dmv elastic band, om de voet en de voorvoet op en neer bewegen
  • Excentrisch trainen kuitspier op de trap
  • Kuiten los rollen na een training met een foamrol

Klachten al licht aanwezig:

  • 15min na de training door met een ijsblokje langs de pijnlijk plekken te ‘masseren’.
  • Foam rollen waarbij de stijf geworden kuit spieren even ontlast kunnen worden.
  • Pas de training aan en laat belastende trainingsvormen even weg in een verder gevorderd stadium van de klachten, houdt je conditie op pijl door bijvoorbeeld te gaan fietsen of aqua joggen.
  • Hardloopschoenen die voldoen aan jouw voet en ren patroon, laat ze aanmeten in bijvoorbeeld ‘Het Loopcentrum’ om zo er zeker van te zijn dat je voet ondersteund is en je de demping krijgt die je nodig hebt.
  • Fysiotherapeutische gangbeeld analyse om te ontdekken waar de precieze oorzaak van de compensatie klacht ligt maar ook om preventief te kunnen screenen wanneer de klachten nog niet of niet uitgebreid zijn.
  • Fysiotherapeutische behandeling wanneer de klachten al aanwezig zijn.
× Stel hier je vraag!
Scroll to top